Pura Besakih


Viime torstaina meillä oli jälleen ekskursiopäivä koulussa, ja ohjelmassa oli vierailu Balin suurimpaan, tärkeimpään ja pyhimpään temppeliin nimeltään Besakih. Temppeli sijaitsee Balin korkeimman tulivuoren Mt. Agungin rinteellä. Oltiin Laurin kanssa haluttu käydä vierailemassa tuolla muutenkin, joten sattu tosi hyvin että koulu olikin järjestänyt tämmösen retken niin ei tarvinnu ite lähtee skootterin kanssa pörräilemään.

Meille oli järkätty bussikuljetus temppelille ja kaikkien opiskelijoiden piti olla pukeutuneena perinteisiin balilaisiin asuihin (niihin jotka käytiin porukalla ostamassa eräällä aikaisemmalla ekskursio kerralla). Bussimatka kesti noin pari tuntia ja perille päästyämme piti kävellä vielä noin puolikilometriä parkkipaikalta itse temppeliin.



Eräs antropologiaa opiskellut/lukenut balilainen opettaja kertoi meille temppelin historiasta ja sen käyttötarkoituksesta sekä balilaisesta hindu-uskonnosta. Temppeli on hyvin laaja, ja siellä on eri alueita erilaisiin tarkoituksiin kuten julkinen temppelialue missä kaikki voivat rukoilla, sekä pienempiä temppeleitä mitkä ovat vain tiettyjen perheklaanien käyttöön.



Meille myös kerrottiin miten balilaiset hindut rukoilevat ja pääsimme itsekin mukaan rukoilemaan yhdessä opettajien ja muiden opiskelijoiden kanssa. Polvistuimme maahan kahteen riviin ja meidän eteen aseteltiin uskonnollisia lahjoja sekä suitsukkeita. Rukoilu tapahtui kukkia käsien välissä pitäen useaan eri otteeseen ja tämän jälkeen ilmeisesti joku pappi? pirskotti meidän päälle pyhää vettä kookospähkinän puolikkaasta ja sitten kiersi vielä jokaisen kohdalla erikseen pirskottelemassa sitä vettä, ja kaatoi vettä vielä jokaisen käsiin kolme tai neljä kertaa. Pyhää vettä piti ensin juoda käsistä ja sen jälkeen pestä sillä kasvot. Viimeiseksi meille jaettiin riisinjyviä joista tuli syödä osa sekä painella niitä otsaan ja kaulalle.



Riisit naamassa, Laurilta tosin kerkes jo tippuu...



Temppelivierailun jälkeen jatkettiin matkaa ja pysähdyttiin erääseen hotelliravintolaan josta oli aivan uskomattoman kaunis maisema riisipeltojen yli kohti Mt. Agungia. Napsittiin siinä kuvia jonkun aikaa jonka jälkeen suunnattiin erääseen toiseen ravintolaan jossa meille oli varattu buffetruokailu koulun puolesta, jee! Oli todella hyvää ruokaa ja paljon valinnanvaraa :) Juomista tosin piti maksaa erikseen, paitsi kahvista ja teestä.




Päivä oli todella onnistunut, nähtiin kauniita maisemia ja opittiin uutta balin kulttuurista. Ei ollenkaan rankka koulupäivä :D Illalla käytiin vielä Laurin kanssa tossa meidän lähirannalla hengailemassa ja kuuntelemassa elävää musiikkia...






- Outi

0 comments:

Post a Comment