Lomasuunnitelmat


Ensiviikolla on Balilla Nyepi -juhla, eli hiljaisuuden päivä. Silloin koko Bali hiljentyy, kaikki liikenne pysähtyy (myös lento- ja laivaliikenne!), valoja ja elektronisia laitteita ei saa pitää päällä ja ulkona on liikkumiskielto. Paikalliset ovat täällä jo pitkän aikaa rakennelleet paperista ja bambusta suuria ogoh-ogoh demonipatsaita/hahmoja joita tietääkseni kuljetetaan kulkueissa pitkin katuja ennen hiljentymistä, ja lopuksi nämä ogoh-ogoh patsaat vielä poltetaan. Kulkueissa pidetään paljon ääntä paukuttelemalla raketteja, soittamalla rumpuja ja muita soittimia. Meidän villalta löytyneen kirjan mukaan näiden kulkueiden tarkoituksena on pelotella demonit ja muut pahat henget pois saarelta.


Seuraavana aamuna (12.4.) alkaa itse Nyepi eli hiljaisuuden päivä. Koko Bali uppoutuu hiljaisuuteen ja kadut autioituu, näin uskotellaan niille harvoille pahoille hengille jotka olisivat vielä jääneet saarelle, ettei täällä asu ketään. Kun ketään ei näy, pahat henget lähtevät pois saarelta. Tästäkin on kuitenkin kirjan mukaan eriäviä mielipiteitä, toisten mukaan kulkueissa lahjotaan demoneita ja hiljaisuudella näytetään tyytyväisyys siihen että demoneita on miellytetty.

Nyepi on ensiviikon tiistaina, mutta minä ja Lauri harmi kyllä lähdemme täältä jo huomenna reissun päälle... Olisi ollut mukavaa olla täällä näkemässä tämä erikoinen juhla, mutta meidän viisumi menee pian umpeen joten eipä oo paljoo vaihtoehtoja. Huomenna meillä lähtee illalla lento Malesiaan Kuala Lumpuriin missä ollaan noin viikko, ja sieltä matkamme jatkuu Kambodzaan Phnom Penhiin. Kambodzassa olisi tarkoitus viettää muutama päivä pääkaupungissa, jatkaa sen jälkeen pohjoiseen Siem Reapiin ja sieltä käsin käydä tutustumassa mahtavaan Angkor Wat -temppelialueeseen. Siem Reapista jatketaan maitse kohti Thaimaata ja viimeinen pysäkki on Bangkok josta meillä lähtee maaliskuun lopussa lento takasin Balille :)


- Outi






0 comments:

Post a Comment